OpenCart nedir? Kurulumu Nasıl Yapılır?

Opencart nedir?
Ücretsiz açık kaynaklı bir e-ticaret platformudur. OpenCart size başarılı olabilecek online mağaza açmak için profesyonel ve güvenilir bir alt yapı sunar. Bu alt yapı hem kullanıcı arayüzüne önem veren web geliştiricilerine hemde firmasını ilk defa internete açacak satıcılara hitap edebilmektedir. OpenCart mağazanızı dilediğiniz gibi şekilendirmenize yardımcı olacak bir çok özelliğe sahiptir. OpenCart araçları sayesinde mağazanızı olabilecek en yüksek seviyelere getirebileceksiniz.
Sistem / Sunucu gereksinimleri
OpenCart, mağazanın düzgün çalışabilmesi için belirli teknik gereksinimlerin karşılanmasını gerektirir. Öncelikle, OpenCart mağazasını web’de genel kullanıma hazır hale getirmek için bir web sunucusu oluşturulmalıdır. Alan adları ve barındırma hizmetleri uygun bir fiyata kolayca satın alınabilir.
Bir barındırma hizmeti seçerken, bu sunucu gereksinimlerinin web sunucularında sağlandığını ve kurulduğunu kontrol etmelisiniz:
OpenCart’ın web sunucusunda düzgün kurulabilmesi için bu uzantıların etkinleştirilmesi gerekir.
- Web Sunucusu (Apache)
- PHP 5.4+
- Veritabanı (MySQLi)
Gerekli PHP Kütüphanesi / modülleri
- Curl
- ZIP
- zlib
- GD Kütüphanesi
- Mcrypt
- Mbstrings
- xml
Yukarıdaki PHP uzantıları, neredeyse tüm barındırma sağlayıcıları tarafından kullanılabilir olmalıdır, kurulum işlemi sırasında hepsinin etkinleştirildiğini kontrol edecektir. Eksikse, barındırma sağlayıcınıza başvurmalısınız.
OpenCart’ı Yükleme
Bu kılavuz, OpenCart’ın başarıyla nasıl kurulacağı ve kaldırılacağı konusunda size yol gösterecektir.
OpenCart arşivinin indirilmesi ve açılması
OpenCart (v.2.3.0.2) en son sürümünü OpenCart web sitesinden doğrudan (önerilir) veya github üzerinden indirebilirsiniz. İndirme sayfası ayrıca OpenCart’ın önceki sürümlerine erişim de sunmaktadır. İndirilenler sütununun altında, 2.3.0.2’yi bulun ve Eylem sütununun hemen karşısındaki “İndir” bağlantısına basın. Bu, OpenCart’ın bu sürümünün sıkıştırılmış arşivini bir zip dosyasında indirecektir. OpenCart sürüm 2.3.0.2 için, “2.3.0.2-compiled.zip” adlı bir dosya indirilecektir.
Zip dosyasını açarken aşağıdaki dosyalar görünür olacak:
- “Upload” klasörü
- “License.txt” dosyası
- “Readme.txt” dosyası
“Karşıya Yükle” klasörü OpenCart’ı bir web sunucusuna yüklemek için gereken tüm dosyaları içerir. “License.txt” dosyası, OpenCart’ın sitenizde kullanılmasıyla ilgili lisans sözleşmesini içerir. “Benioku.text” dosyası, OpenCart web sitesinde geçerli kurulum ve yükseltme talimatlarına bağlantılar sağlar. Hazır olduğunuzda, dosyaları zip dosyasından bilgisayarınızdaki seçtiğiniz bir konuma ayıklayabilirsiniz.
OpenCart’ı Yükleme
Bu adımda bir web sunucusu kurulmalı ve OpenCart arşivi ayıklanmalıdır. Şimdi sıkıştırılmamış dosyaları bir web sunucusuna yüklemek için Dosya Aktarım Protokolü (FTP) istemcisini kullanacağız.
FTP istemcisini yükleme ve yapılandırma
FTP istemciniz olarak Filezilla’yı kullanmanızı öneririz. Filezilla, OpenCart dosyalarını belirtilen herhangi bir web sunucusuna aktaracak ücretsiz bir FTP istemcisidir. FileZilla istemcisi (sunucu değil) http://filezilla-project.org/ adresinden indirilebilir ve bir bilgisayara yüklenebilir.
Filezilla’yı açtığınızda, sol tarafta bilgisayarınızın dosya dizini görürsünüz. Bir sonraki adım, sıkıştırılmamış OpenCart arşivini kaydettiğiniz yeri bulmak ve “upload” klasörünü tıklamaktır ve dosyalar bunun altında görünmelidir. Devam ederken dizinin açık kalması gerekiyor. Hedef web sitesi bağlı olmadığından şu an sağ taraf boş. Bağlandığında web sunucusunun dosya dizini görüntülenir.
Devam etmeden önce, size web siteniz hakkında aşağıdaki bilgilere sahip olduğundan emin olmak gerekir:
- Ana bilgisayar adı
- kullanıcı adı
- parola
Bu bilgi, barındırma sağlayıcınıza başvurarak elde edilebilir.
Site Yöneticisine Bağlanma
Filezilla’da “Dosya” menüsü altında “Site Yöneticisi” açılmalıdır. Genel sekmesi açıkken bir pencere açılır. Bilgi barındırmayla ilgili olarak yukarıda toplanan bilgileri doldurmanız ve “Bağlan” a basmanız gerekir. Doğru “Uzak Site” tarafında artık web sitenizin dosya dizini görüntülenecektir.
OpenCart dosyalarını yükleme
Sol taraftaki OpenCart karşıya yükleme klasörünü zaten bulmadıysanız, şimdi yapmanız ve açık kalmanız gerekir. Uzak Site dizininde (sağ tarafta), OpenCart mağazasının bulunacağı klasörü açmanız gerekir. Dükkanın konumu, mağazanın ana sayfada görünmesini isteyip istemediğinize, alt sayfadaki bir alt klasöre , Bir alt alan adı vb. içerir. OpenCart’ı ana sayfa yapmak istiyorsanız, web sitelerinin kök klasörüne dosya yüklemeniz gerekir.
OpenCart mağazasının yeri belirlendikten sonra, Filezilla’nın bilgisayarın (sol) tarafındaki “upload” klasöründeki tüm içerik seçilmeli, sağ tıklanmalı ve yüklenmelidir. Tüm dosyaları yüklemek, FTP istemcisinde birkaç dakika sürebilir.
Dükkan için bir veritabanı oluşturma
Bir sonraki adım, mağaza verilerinin depolanması için OpenCart için MySQL sunucusunda bir veritabanı oluşturmaktır. Sitenin kontrol paneline girip MySQL Veritabanlarını bulmalısınız. MySQL Veritabanlarını kullanarak, bir veritabanı adı ve bu veritabanına erişmek için bir kullanıcı adı / şifre girerek yeni bir veritabanı oluşturabilirsiniz. Yeni yaratılan kullanıcı, gerekli izinlerin tümünü etkinleştirmekle birlikte veritabanına eklenmelidir. Bu veritabanı bilgilerini, daha sonra otomatik yükleyiciyi kullanarak OpenCart’ı yapılandırırken kullanacağız.
Otomatik kurucuyu başlatın
Yeni oluşturulan yeni bir veritabanı ile OpenCart’ı bir web sitesine doğrudan yüklemeye hazır durumdayız. Bir web tarayıcısı açıp OpenCart’ı yükledikleri web adresini girmelisiniz. “Yükle” klasöründeki “yükleme” klasörü doğru yüklediyse, otomatik olarak aşağıdaki sayfayla karşılaşacaksınız:
Bu sayfa kurulum sayfasıdır. Aşağıdaki adımlar, OpenCart’ın yükleme işlemini tamamlamanıza yardımcı olacaktır.
1. Adım Lisans
Lisansı okuyabilir, “Lisansa katılıyorum.” I kontrol edebilir ve “Devam” düğmesine basabilirsiniz.
Adım 2. Önceden Kurulum
Bu adım, web sunucusunun OpenCart’ı düzgün bir şekilde kurmak için gerekli teknik gereksinimleri ve doğru izinleri olup olmadığını kontrol eder. # 1 veya # 2’de kırmızı işaretler görülebiliyorsa, bu bileşenlerin web sunucusuna düzgün şekilde kurulduğundan emin olmanız gerekir. Bununla ilgili bir sorun varsa, barındırma hizmetinize başvurmalısınız. # 3 veya # 4’te kırmızı işaretler varsa, dosyaları FTP istemcisini kullanarak yüklemekle ilgili bir sorun olabilir. Her şey doğru şekilde konfigüre edilmişse ve yeşil işaretler görünüyorsa (aşağıda görüldüğü gibi), “Devam Et” düğmesine basabilirsiniz.
Adım 3. Yapılandırma
Mağaza veritabanını MySQL Veritabanları kullanarak oluşturduğunuzda kurulan veritabanı bağlantı ayrıntılarını (kullanıcı adı / parola, veritabanı adı) ekleyerek 1 numaralı boşlukları doldurmanız gerekir. # 2 altında, OpenCart mağazasına yönetim erişimi için yeni bir kullanıcı adı ve şifre oluşturmalısınız. İşiniz bittiğinde “Devam” düğmesine basabilirsiniz.
Adım 4. Bitti.
Şimdi kurulum tamamlandı, “kurulum” klasörü artık gerekmiyor. Güvenlik nedenleriyle Filezilla’nın Uzak Site bölümündeki “kurulum” klasörünü silmelisiniz. Şimdi, mağazanızın önüne göz atma veya yönetim tarafında oturum açmayı seçme seçeneğine sahipsiniz.
Bunları Okudunuz mu?

OpenCart XML Entegrasyonu – XML Yükleme Modülü
24 Ekim 2019

OpenCart Journal Tema Ayarları
19 Mart 2019

OpenCart Demo Kurulumu Nasıl Yapılır?
4 Şubat 2019